Spitalul Clinic Căi Ferate din Constanța se confruntă cu serioase probleme financiare și administrative, după ce un control recent efectuat de Ministerul Transporturilor a scos la iveală mai multe nereguli. Deși au fost demarate deja măsuri de redresare, unitatea sanitară are de achitat datorii istorice în valoare de aproximativ 17 milioane de lei.
📉 Datorii vechi, promisiuni noi
Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a identificat în luna decembrie o serie de deficiențe în organizarea și funcționarea spitalului. De la fișe de post incomplete până la lipsa unor proceduri interne clare, neregulile au dus la inițierea unor măsuri de remediere sub coordonarea actualei conduceri.
La preluarea funcției de manager, în urmă cu patru luni, Elena Violeta Grăpeanu a moștenit o situație financiară precară. De atunci, mandatul său a fost prelungit de Ministerul Transporturilor până în august 2025.
💬 „Ne ajutăm singuri, dar avem promisiuni și de la minister”
„Trebuie să echilibrez, din punct de vedere financiar-contabil, instituţia şi să reduc plăţile restante. Mă refer la vechile datorii ale instituţiei, moştenite de la conducerile anterioare ale spitalului. (…) La momentul actual, mai sunt de plată în jur de 15 milioane de lei, la care se adaugă alte două milioane de lei, datorii curente. Iniţial, în urmă cu cinci ani şi jumătate, au fost 30 de milioane de lei”, a declarat managerul Elena Violeta Grăpeanu pentru Cuget Liber.
Aceasta a menționat că, deși unitatea se află într-o situație dificilă, veniturile au crescut în ultimele luni. Spitalizarea de zi a generat încasări de cinci ori mai mari decât plafonul alocat, iar spitalizarea continuă a atins 80% din capacitatea de decontare.
🏥 Trei sedii, un singur obiectiv: funcționare eficientă
Spitalul deține în prezent trei sedii:
- pe bulevardul 1 Mai nr. 5–7;
- în zona Poarta 2, din Portul Constanța;
- ambulatoriul de pe bulevardul I.C. Brătianu nr. 35–37.
Coordonarea acestora reprezintă o provocare administrativă și financiară, în special în contextul datoriilor și al lucrărilor de reabilitare în curs.
🛠️ Investiții urgente și anchetă în desfășurare
Printre investițiile urgente se numără lucrările de hidroizolație și sigilarea acoperișului sediului din Port, în special în zona sterilizării, situată la demisol. În paralel, se continuă implementarea recomandărilor venite în urma controlului ministerial.
„O parte dintre [nereguli] sunt legate de proceduri interne, de fișe de post și câteva aspecte legate de managerul anterior, dr. Iuliana Botezatu, despre care nu pot să vorbesc, pentru că este o anchetă în desfășurare”, a mai declarat Elena Violeta Grăpeanu.
Contactată de jurnaliștii Cuget Liber, fosta conducere nu a răspuns solicitărilor de presă.
Sursa: Declarațiile managerului Elena Violeta Grăpeanu au fost oferite publicației Cuget Liber în contextul unei investigații privind situația financiară a Spitalului Căi Ferate Constanța.