Fostul oficial John Ullyot a descris Pentagonul drept o instituție în „colaps total”. Într-un articol publicat în Politico, acesta susține că Departamentul Apărării se confruntă cu un val de disfuncționalități și decizii greșite. Ullyot îl indică pe actualul secretar al Apărării, Pete Hegseth, drept responsabil principal pentru situația dezastruoasă.
Acesta a vorbit despre „haos total”, trădări interne și un climat toxic la cele mai înalte niveluri. Sub conducerea lui Hegseth, susține Ullyot, sediul Pentagonului a fost cuprins de dezordine și lipsă de coerență.
Demiteri controversate și acuzații de manipulare
Ullyot a părăsit recent instituția și acuză echipa lui Hegseth de lipsă de onestitate. El susține că trei oficiali de rang înalt – Dan Caldwell, Darin Selnick și Colin Carroll – au fost concediați sub un pretext fals. Public, s-a declarat că aceștia ar fi divulgat informații confidențiale către presă. Totuși, nu au fost prezentate dovezi clare. Ullyot afirmă că aceste motive au fost „fabricate”.
La rândul lor, oficialii concediați au reacționat pe rețeaua X. Ei au declarat că nu li s-au oferit explicații privind presupusele anchete. Au adăugat că nu au fost informați dacă investigațiile au existat cu adevărat.
Scandalul scurgerilor de informații continuă
Controversele sunt alimentate și de dezvăluirile New York Times. Conform acestora, Pete Hegseth ar fi împărtășit informații militare sensibile într-o conversație privată pe aplicația Signal. Grupul de discuție îi includea pe soția sa, un fost producător Fox News, și pe avocatul personal. Discuțiile vizau lovituri aeriene planificate în Yemen.
Inspectorul general al Pentagonului a deschis o anchetă privind aceste scurgeri. În ciuda gravității situației, atât Pentagonul cât și Casa Albă au refuzat să comenteze.
Epurări în serie în cadrul armatei americane
Actualele demiteri vin după o epurare masivă în luna februarie. Atunci au fost înlăturați generali și amirali de top, inclusiv fostul șef al Statului Major Interarme, generalul C.Q. Brown. De asemenea, au fost schimbați liderii Forțelor Navale, Gărzii de Coastă și Forțelor Aeriene.
Ullyot însuși s-a aflat în centrul unor controverse. A fost criticat după ce a susținut ștergerea unui articol despre Jackie Robinson, în contextul unei campanii de reducere a paginilor web militare dedicate diversității.
Concluzii: viitor incert pentru Hegseth
Într-o declarație anterioară, Ullyot a spus că și-a dat demisia din cauză că el și Hegseth nu au reușit să ajungă la o înțelegere privind o nouă funcție. Chiar și așa, el susține politicile de securitate națională ale administrației Trump.
În finalul articolului său, Ullyot trage un semnal de alarmă. „Este greu de crezut că secretarul Apărării, Pete Hegseth, va mai rămâne mult timp în funcția sa”, a scris fostul purtător de cuvânt.