Majorări de taxe și impozite în 2025: TVA urcă la 21%, iar impozitele pe proprietate și venit se extind

V. E.

Guvernul pregătește un val de schimbări fiscale care vor afecta populația și mediul de afaceri. Creșterile ar putea fi aplicate chiar între cele două tururi de alegeri prezidențiale.

România se îndreaptă cu pași rapizi spre un nou val de majorări fiscale. TVA-ul va fi ridicat la 21%, iar impozitele pe proprietăți, dividende, venituri salariale și profit vor crește, în încercarea de a menține deficitul bugetar sub control. Măsurile ar putea fi aplicate chiar înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru 18 mai.

Deși Guvernul evita anterior să recunoască aceste intenții, în prezent, mesajele oficiale vorbesc despre angajamentul de a respecta ținta de deficit bugetar – fără a mai exclude explicit posibilitatea unei creșteri de taxe.

TVA mai mare, cote uniforme și prețuri crescute

Una dintre cele mai importante modificări va fi creșterea TVA de la 19% la 21%. Mai mult, autoritățile iau în calcul și eliminarea cotelor reduse de TVA pentru anumite produse. Acest lucru ar duce la scumpiri generalizate.

În paralel, se anunță și o creștere a impozitelor locale. Proprietarii de mașini, terenuri și imobile vor plăti mai mult, în timp ce primăriile vor primi mai puține fonduri din bugetul național.

Firmele mici, primele lovite. Urmează populația

După o serie de măsuri aplicate microîntreprinderilor (peste 600.000 în România), urmează o serie de schimbări care vizează direct cetățenii. Începând cu anul 2021, fiscalitatea pentru firmele mici a crescut de la 11-12% la peste 25%, ca urmare a impozitului pe profit și dividend. În 2025, se pregătește o nouă rundă de modificări fiscale:

  • Impozitul pe profit ar putea crește de la 16% la 19% sau chiar 20%;
  • Impozitul pe venit salarial ar putea urca la 12%, de la 10%, ca prim pas spre introducerea unui sistem progresiv de impozitare.

Aceste măsuri au fost asumate oficial în fața Comisiei Europene și a FMI, în cadrul Planului Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu.

De ce sunt inevitabile aceste creșteri?

În contextul unui deficit bugetar record, România trebuie să ia măsuri pentru a se încadra în limita de 7% din PIB, stabilită pentru anul 2025. Potrivit Ministerului Finanțelor:

„Chiar și în acest context, România își reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în 2025 și, totodată, va continua această traiectorie și în următorii ani, așa cum prevede Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu agreat împreună cu Comisia Europeană.”

Ce urmează pentru contribuabili?

Creșterea TVA-ului și a impozitelor locale va afecta direct prețurile și cheltuielile populației. În plus, dacă se elimină cota unică, iar România trece la un sistem progresiv de impozitare, salariații vor fi impozitați în funcție de venit, iar contribuabilii vor resimți mai puternic povara fiscală.


Potrivit informațiilor publicate anterior de Economica și reconfirmate în prezent de surse oficiale implicate în discuțiile cu Comisia Europeană, Guvernul a acceptat un pachet fiscal care implică majorarea taxelor și impozitelor, începând chiar din această vară.

Distribuie acest articol