Ilie Bolojan convoacă o nouă ședință CSAT: Apărare, energie și spațiu, pe agenda națională de securitate

V. E.
Sursa foto: presidency.ro

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, va prezida miercuri, la Palatul Cotroceni, o nouă ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Temele centrale vizează securitatea națională, mobilitatea militară și investițiile strategice în domeniul hidroenergiei și al spațiului.

Miercuri, 1 mai 2025, la ora 14:00, Palatul Cotroceni va găzdui o nouă reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), convocată de președintele interimar Ilie Bolojan. Potrivit Administrației Prezidențiale, întâlnirea va aborda o serie de subiecte esențiale pentru apărarea și securitatea României.

Pe ordinea de zi figurează teme precum implicarea României în Planul de Răspuns European – Readiness 2030, modificarea legislației privind apărarea națională și planul național de mobilitate militară. De asemenea, vor fi discutate proiecte de lege legate de investițiile în hidroenergie din perspectiva securității naționale, precum și strategia națională în domeniul spațial.

„În cadrul şedinţei Consiliului vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Într-o declarație recentă oferită în cadrul unei emisiuni televizate, președintele interimar a subliniat că ședința nu are nicio legătură cu procesul electoral.

„CSAT-ul nu are legătură cu alegerile. Sunt alte subiecte care sunt pe ordinea de zi a CSAT-ului, importante”, a afirmat Ilie Bolojan, într-o emisiune difuzată, sâmbătă, potrivit News.ro.

Întrebat dacă există motive de îngrijorare privind eventuale implicări străine în alegerile din România, Bolojan a răspuns:

„În acest moment nu există nişte semnale că ar fi nişte perturbaţii majore nici în zona, să spunem, de online, nici altfel, dar întotdeauna, în ultimii ani, în Europa de Est, nu doar în campaniile electorale, ci şi în afara campaniilor electorale, există această formă de război hibrid, în care nu mai trebuie să intri într-o ţară cu tancurile, cu armata, ci astăzi lucrurile se fac mai sofisticat, mai puţin la vedere, generând scăderea încrederii în instituţii, în instituţiile statului respectiv.”

Ultima întâlnire a CSAT a avut loc în data de 28 martie, atunci când s-au discutat evoluțiile conflictului din Ucraina și întărirea capacităților defensive ale NATO pe Flancul Estic. Tot atunci s-a decis majorarea treptată a bugetului destinat apărării, ca procent din PIB. În cadrul acelei reuniuni, s-a aprobat și achiziția unei nave militare moderne de tip corvetă ușoară, responsabilitatea revenind Ministerului Apărării Naționale.

Noua ședință a CSAT vine într-un moment în care România continuă să își redefinească prioritățile în domeniul securității, într-un context regional și global marcat de instabilitate și provocări complexe. Deciziile luate miercuri ar putea influența direcții strategice pe termen lung, atât în apărare, cât și în domenii precum energie și spațiu.

Distribuie acest articol