Ilie Bolojan avertizează: deciziile care anulează hotărâri ale Curții Constituționale „compromit justiția”

V. E.
Sursa foto: presidency.ro

Ilie Bolojan atrage atenția că deciziile instanțelor de a anula hotărâri ale Curții Constituționale trebuie atent analizate de sistemul de justiție, pentru a nu submina încrederea în instituțiile statului.

Președintele interimar Ilie Bolojan a reacționat, într-un interviu acordat postului Prima TV, față de situația generată de decizia unui judecător de la Curtea de Apel Ploiești, care a anulat o hotărâre a Curții Constituționale. Bolojan consideră că astfel de decizii trebuie tratate cu maximă seriozitate în cadrul sistemului de justiție, subliniind responsabilitatea magistraților pentru hotărârile pe care le pronunță.

Întrebat despre acest caz, Ilie Bolojan a declarat: „Astfel de decizii trebuie să pună pe gânduri la modul serios sistemul de justiţie, pentru că există o răspundere a magistraţiilor pentru deciziile pe care le iau. Şi nu numai a magistraţilor, fiecare om care are o anumită putere de decizie trebuie să fie conştient că exercitarea acelei puteri trebuie făcută cu mare responsabilitate, pentru că anumite decizii pe care le ai pot să distrugă destine, pot să creeze probleme.”

În opinia sa, dacă asemenea hotărâri nu sunt corectate la nivel sistemic, există riscul compromiterii justiției în ansamblu. „În felul acesta, din păcate, nu facem decât să afectăm, cum să vă spun eu, speranţa în societatea românească, în statul român, într-o lume mai bună, pentru că nu poţi să ai, să spunem, speranţă că o vei duce bine într-o ţară, dacă nu ai încredere în instituţiile acelei ţări şi în lucrurile de bază care sunt acolo”, a precizat Bolojan, citat de News.ro.

Referitor la numeroasele plângeri similare depuse la instanțele din țară, liderul politic a explicat că, deși cetățenii nu pot fi împiedicați să conteste anumite decizii, principiul autorității lucrului judecat trebuie respectat: „Nu poţi să interzici unor cetăţeni să depună contestaţii, dar (…) Înalta Curte a tranşat problema la cel mai înalt nivel. Înseamnă că, dacă nu înţelegem ce înseamnă autoritate de lucru judecat, înseamnă că n-am înţeles nimic. În condiţii în care, în speţe identice, avem decizii diferite, la instanţe diferite, înseamnă că este o problemă şi lucrurile trebuie corectate, în primul rând, din interiorul sistemului de justiţie, prin mecanismele care sunt create în acest sens.”

Curtea de Apel Ploiești admisese, în 24 aprilie, cererea unui reclamant de anulare a unei hotărâri a Curții Constituționale din 6 decembrie 2024, prin care era vizat întregul proces electoral. Însă, pe 25 aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat această decizie, arătând că „Admite recursurile declarate de recurenta-pârâtă Curtea Constituţională a României şi recurentul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti”.

Hotărârea judecătorului de la Ploiești a generat controverse majore, fiind declanșată o investigație a Inspecției Judiciare. Totodată, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat oficial Inspecția Judiciară cu privire la o posibilă abatere disciplinară în cazul magistratului implicat.

Reacțiile virulente la adresa deciziei de la Ploiești și măsurile adoptate la nivel superior evidențiază importanța respectării ierarhiei juridice și a coerenței deciziilor în sistemul de justiție din România.

Distribuie acest articol