Paștele 2025: Milioane de români au primit Lumina Sfântă a Învierii

V. E.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, bisericile ortodoxe și greco-catolice din întreaga țară s-au umplut de credincioși. Oamenii au venit să primească Lumina Sfântă a Învierii, adusă de la Ierusalim. În 2025, Paștele a fost sărbătorit în aceeași zi de ortodocși și catolici, pe 20 aprilie. A fost un moment rar, cu o puternică semnificație spirituală pentru toată lumea creștină.


🕯️ Lumina Sfântă – miracolul ortodoxiei, adus din Ierusalim

Tradiția aducerii Luminii Sfinte din Țara Sfântă s-a păstrat și în acest an. În timpul slujbei Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, un foc sacru s-a aprins deasupra Sfântului Mormânt al Domnului Iisus Hristos. Fenomenul, considerat de milioane de credincioși un miracol, s-a petrecut la ora 14:37, ora României.

Lumina a fost adusă cu o aeronavă specială la București și a ajuns în jurul orei 19:00 pe Aeroportul Otopeni, de unde a fost distribuită în toată țara. Mii de români au primit-o cu evlavie în biserici, rostind cu bucurie tradiționalul salut pascal: „Hristos a Înviat!” – „Adevărat a Înviat!”


✝️ Mesajul Patriarhului Daniel: „Învierea este darul lui Dumnezeu pentru toți oamenii”

În Pastorala de Paști 2025, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a subliniat semnificația profundă a Învierii:

„Învierea lui Hristos este temelia și începutul învierii tuturor oamenilor. Această taină este inima Evangheliei propovăduite de Sfinții Apostoli și esența credinței ortodoxe mărturisite de Biserică.”

Patriarhul a amintit și de cuvintele Sfântului Apostol Pavel:

„Precum în Adam toți (oamenii) mor, așa și în Hristos toți vor învia” (1 Corinteni 15, 22), dar și de Evanghelia lui Ioan:
„Cei ce au făcut cele bune vor învia spre învierea vieții, iar cei ce au făcut cele rele, spre învierea osândirii” (Ioan 5, 29).


🙏 Paștele – un prilej de reînnoire spirituală

Sărbătoarea Învierii Domnului rămâne cel mai important moment din calendarul creștin. Ea nu este doar o celebrare a unui eveniment religios, ci și o reafirmare a credinței, a speranței și a iubirii între oameni.

Prin participarea la slujba de Înviere și prin primirea Luminii Sfinte, românii păstrează o tradiție vie, profund înrădăcinată în spiritualitatea poporului nostru.

Sărbătoarea Paștelui rămâne un prilej de regăsire, de comuniune și de reîntoarcere la valorile fundamentale ale credinței. În fiecare flacără de lumină purtată de credincioși se regăsește speranța unei lumi mai bune, mai unite, clădită pe iubire, iertare și credință în Învierea lui Hristos.

Distribuie acest articol