România câștigă teren în fața investitorilor interesați de Europa Centrală și de Est, datorită sprijinului guvernamental consistent și potențialului de dezvoltare în domeniul spațiilor industriale și de birouri.
România devine o destinație tot mai atrăgătoare pentru investitorii care vizează Europa Centrală și de Est, arată cel mai recent raport Colliers, intitulat „How Government Incentives Shape Industrial & Office Real Estate in CEE”. Principalul avantaj competitiv al țării noastre îl constituie sprijinul guvernamental, care poate acoperi până la 70% din costurile eligibile, depășind nivelurile de sprijin acordate în Polonia sau Ungaria.
Într-un context în care localizarea strategică, optimizarea costurilor și sustenabilitatea sunt esențiale pentru deciziile de investiții, România propune dezvoltatorilor un cadru favorabil. Totuși, specialiștii Colliers avertizează că instabilitatea politică și dezechilibrele economice interne rămân factori descurajatori.
În anul 2024, România a înregistrat investiții anunțate în industria prelucrătoare de aproximativ 1,7 miliarde de euro, conform datelor fDi Markets. Aceste investiții sunt estimate să creeze peste 8.900 de locuri de muncă. Chiar și așa, țara noastră rămâne în urma Cehiei, Poloniei și Ungariei, unde valorile investițiilor sunt mai ridicate, între 2,5 și 2,9 miliarde de euro.
În ceea ce privește sectorul serviciilor, orașe precum Cluj-Napoca, Iași și Timișoara atrag chiriași strategici, oferind beneficii indirecte, precum stimulente fiscale și susținere locală. Proprietarii care înțeleg și exploatează aceste avantaje pot obține un avantaj real pe piața închirierilor de birouri.
„Sprijinul de stat poate face diferența în atragerea unor chiriași importanți, în special în contextul unei concurențe regionale în creștere. Proprietarii care comunică eficient aceste avantaje pot obține rate mai mari de ocupare și randamente mai bune. Chiar și în contextul noilor reglementări, cum este impozitul minim global, regiunea CEE rămâne extrem de competitivă pentru investitori. Datele din 2024 confirmă revenirea pieței, cu Polonia înregistrând o creștere de 138% a volumelor investiționale. După un 2023 marcat de stagnare, estimările noastre indică o relansare economică solidă, cu o rată medie de creștere economică în regiune de 1,9%, de la 0,6% în 2023. Pentru 2025, se estimează o accelerare și mai puternică”, a declarat Victor Coșconel, potrivit raportului Colliers.
Raportul mai evidențiază că cele șase economii principale din Europa Centrală și de Est – România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia și Bulgaria – concentrează aproape 90% din stocul modern de spații industriale din CEE-13. Cu o medie de doar 0,7 metri pătrați de spații logistice pe cap de locuitor, comparativ cu 3 metri pătrați în Europa de Vest, există un potențial semnificativ de expansiune în România.
În același timp, Pactul Verde European și presiunile ESG stimulează investițiile în clădiri sustenabile și soluții inteligente, deschizând noi oportunități pentru dezvoltatorii care acționează rapid și investitorii vizionari.