Surprize la dezbaterea Digi24: Planurile economice ale favoriților la prezidențiale 2025

V. E.

Cei trei candidați de top la alegerile prezidențiale din 2025 – Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi – au fost puși în fața unei dileme economice cruciale în cadrul dezbaterii Digi24: creșterea taxelor sau reducerea masivă a cheltuielilor bugetare?

O economie la răscruce: taxe mai mari sau reformă bugetară?

Într-o dezbatere tensionată găzduită de Digi24, Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi au prezentat viziuni diferite asupra viitorului economic al României. Tema centrală a fost una delicată: ce măsuri sunt necesare pentru a redresa economia – majorarea taxelor pentru cetățeni sau reforme drastice în sectorul bugetar?


Crin Antonescu: Reduceri în sistemul bugetar, nu taxe mai mari

Candidatul susținut de PNL-PSD-UDMR a transmis un mesaj clar: evitarea creșterii taxelor trebuie să fie prioritară. „Trebuie reduceri masive în sistemul bugetar. Avem o disproporţie, mai ales în companiile de stat, între profitabilitate şi salarii, care sunt departe de orice corelaţie cu performanţa economică. Vorbim de salariile mari ale demnitarilor, dar unele salarii ale miniştrilor sunt de câteva ori mai mici decât ale unor oameni din companii care agravează deficitul”, a declarat Crin Antonescu.

Întrebat despre metodele concrete de reducere a cheltuielilor, Antonescu a admis că acestea vor include atât reduceri salariale, cât și concedieri. „Şi reduceri de salerii, dar şi concedieri, dar nu concedieri în masă. Vorbim de personal birocratic supraplătit şi supranumeric. Sunt prea multe instituţii, propun un audit al eficienţei în instituţii”, a adăugat el.


Nicușor Dan: Deficitul aduce inflație, soluția e reforma profundă

Nicușor Dan a avertizat că perpetuarea deficitului bugetar conduce inevitabil la inflație, afectând direct nivelul de trai al cetățenilor. „Este absurd să speri că cei care au dus România în gard o vor scoate. Anul trecut au promis 5,5 la sută deficit, a fost 9, anul acesta au promis 7 deficit şi tot 9 va fi”, a spus candidatul.

Dan a punctat patru direcții esențiale pentru relansarea economiei: combaterea evaziunii fiscale, atragerea fondurilor europene, reducerea cheltuielilor statului și reforma companiilor de stat dominate de interese politice. A oferit drept exemplu succesul său la Primăria Capitalei, unde a reușit să redreseze o administrație aflată în pragul falimentului.


Elena Lasconi: Fondurile europene, cheia salvării economiei

Elena Lasconi a pus accent pe potențialul fondurilor europene, subliniind că România pierde miliarde de euro anual din cauza evaziunii fiscale și a lipsei de eficiență administrativă. „Sunt miliarde care nu au fost colectate de la cei care fac evaziune fiscală. Pot să sper că nu vor creşte taxele, dar nu ştiu ce magie ar trebui să facă premierul măcar pentru un an”, a declarat Lasconi.

În viziunea sa, banii europeni ar putea fi folosiți pentru modernizarea companiilor strategice, în special din domeniile apărării și securității. „Avem o mare oportunitate: cu banii europeni să eficientizăm companiile pentru înarmare şi securitate. Gaura neagră este în economia de stat, acolo trebuie să punem oameni competenţi în funcţii cheie”, a subliniat candidata.



Dezbaterea Digi24 a arătat că, deși metodele diferă, toți cei trei candidați recunosc urgența unei reforme economice. Fie prin restructurarea sectorului bugetar, fie prin atragerea fondurilor europene, viitorul președinte al României va trebui să ia decizii dificile pentru a stabiliza economia și a readuce echilibrul în finanțele publice.

Distribuie acest articol