Donald Trump susține că eforturile sale diplomatice pot preveni distrugerea Ucrainei de către Rusia, avertizând că SUA s-ar putea retrage din procesul de pace dacă nu apar rezultate imediate.
Într-un interviu acordat revistei „The Atlantic”, fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că își propune să „salveze” Ucraina prin implicarea administrației sale într-un proces de negociere care ar putea pune capăt conflictului cu Rusia. Potrivit acestuia, fără un astfel de efort diplomatic, Ucraina riscă să fie „zdrobită”.
Discuția cu jurnalistul Jeffrey Goldberg a vizat bilanțul simbolic al primelor 100 de zile de mandat, dar a atins și teme de actualitate, precum războiul din Ucraina, dialogurile cu președintele rus Vladimir Putin și relația tensionată cu Volodimir Zelenski.
Contextul în care a fost realizat interviul este marcat de poziții divergente privind continuarea sprijinului american pentru Kiev. Secretarul de stat Marco Rubio a anunțat recent că următoarea săptămână va fi decisivă în ceea ce privește rolul de mediator al Statelor Unite.
În paralel, Rusia s-a arătat deschisă unor discuții directe, fără condiții inițiale, dar a reafirmat cerințe greu de acceptat pentru Ucraina: păstrarea teritoriilor ocupate și stoparea sprijinului militar occidental. Președintele rus Vladimir Putin a declarat și un armistițiu de trei zile cu ocazia Zilei Victoriei, în timp ce Ucraina solicită o încetare totală a focului, ca precondiție pentru tratativele de pace.
„Cred că acea națiune va fi zdrobită foarte curând. Este o mașinărie de război uriașă… Cred că fac un mare serviciu Ucrainei. Am această convingere”, a spus Trump.
Fostul președinte a reafirmat convingerea că, dacă ar fi câștigat alegerile din 2020, invazia Rusiei nu ar fi avut loc. Cu toate acestea, a evitat să ofere un răspuns clar în legătură cu viitorul sprijin militar sau financiar pentru Kiev.
Trump a avertizat că SUA ar putea părăsi procesul de pace dacă nu vor fi atinse rezultatele dorite. „Va trebui să vedem ce se întâmplă în următoarea perioadă de aproximativ o săptămână. Suntem la ultimele retușuri”, a spus el. „Acesta este războiul lui (fostul președinte american Joe) Biden. Nu voi fi împovărat – nu vreau să fiu împovărat cu el. Este un război teribil. Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Nu s-ar fi întâmplat niciodată.”
Întrebat despre poziționarea sa față de Ucraina și liderul acesteia, Trump a afirmat: „Am avut mari probleme cu Zelenski”. El a adăugat că, în timpul unei discuții tensionate în Biroul Oval, președintele ucrainean a fost insistent: „Tot ce trebuia să facă era să tacă. Își impusese punctul de vedere.” Trump a susținut că i-a transmis lui Zelenski: „Lucrăm să rezolvăm problema. Încercăm să ajutăm.” În replică, liderul ucrainean ar fi insistat: „Nu, nu, avem nevoie și de securitate”.
„Nici măcar nu știu dacă vom fi în stare să-l încheiem”, a declarat Trump că i-ar fi spus omologului său în acele momente tensionate.
Întrebat de jurnalistul The Atlantic dacă îndemnul său „Vladimir, oprește-te!” ar putea avea vreun efect asupra președintelui rus, Trump a răspuns: „Ai fi surprins”.
Când s-a discutat despre scenariile unui conflict escaladat și despre posibilitatea unui sprijin militar suplimentar, Trump a subliniat că „Nu trebuie să fie neapărat arme. Există multe forme de arme. Nu trebuie să fie arme cu gloanțe. Pot fi arme cu sancțiuni. Pot fi arme cu bănci. Pot fi multe alte tipuri de arme.”
Vicepreședintele american, JD Vance, a completat imaginea cu o analiză mai pesimistă a conflictului. Într-un interviu acordat unui comentator conservator, acesta a declarat: „Cred că există această iluzie, promovată în mass-media, conform căreia dacă războiul mai continuă câțiva ani, Rusia va colapsa, Ucraina își va recăpăta teritoriile și totul va reveni la situația de dinainte de război. Nu este realitatea în care trăim.”
De asemenea, Vance a adăugat: „Uneori ești incredibil de frustrat de ucraineni, alteori ești incredibil de frustrat de ruși. Trebuie doar să continui”, precizând că „Nu pot spune cu o certitudine de 100% că vom reuși”.
Pe fondul acestor declarații, devine tot mai clar că viitorul negocierilor pentru pace în Ucraina depinde atât de evoluțiile de pe front, cât și de poziționările liderilor internaționali. Trump își asumă un rol activ, dar condiționat, în procesul de mediere, în timp ce vocea Washingtonului rămâne divizată asupra modului în care ar trebui să continue sprijinul pentru Kiev.