Administrația Trump încearcă să medieze un acord de pace în Ucraina, însă eforturile diplomatice sunt blocate de tactici clasice ale Kremlinului și de lipsa de experiență a echipei americane.
Negocierile dintre Administrația Trump și Kremlin pentru o posibilă încetare a focului în Ucraina sunt într-un punct mort, în ciuda intensificării discuțiilor diplomatice. De la revenirea la Casa Albă, Donald Trump a purtat două convorbiri telefonice lungi cu Vladimir Putin și l-a trimis pe trimisul său special, Steve Witkoff, la Moscova. Însă niciuna dintre aceste inițiative nu a condus la un acord concret.
Surse CNN indică faptul că cea mai recentă propunere a Washingtonului ar include recunoașterea controlului Rusiei asupra Crimeei, o concesie inacceptabilă pentru Kiev și aliații europeni.
Angela Stent, expertă în politică externă, a explicat pentru CNN: „Aș spune că negocierile merg foarte bine – din punctul de vedere al lui Putin. El nu are intenția de a opri războiul, dar ceea ce dorește și ceea ce obține este restabilirea relațiilor diplomatice dintre SUA și Rusia.”
John Lough, de la New Eurasian Strategies Centre, adaugă: „Putin joacă un joc de așteptare, deoarece crede că timpul este de partea lui și că poate forța Ucraina într-o poziție mai dezavantajoasă.”
Tactici vechi, rezultate previzibile
Experții atrag atenția că tactica rusă de tergiversare și negociere detaliată este binecunoscută. Kremlinul folosește amânarea ca metodă strategică, așa cum a făcut în trecut în conflictele din Siria.
Nu este clar dacă Administrația Trump nu a anticipat aceste metode sau a ales deliberat să se implice în jocul Moscovei. În mod semnificativ, declarațiile recente ale lui Trump indică o viziune geopolitică asemănătoare cu cea a lui Putin, bazată pe ideea marilor puteri dominante.
„Trump vorbește despre competiția între marile puteri… iar din punctul de vedere al lui Putin, asta este în regulă”, a punctat Angela Stent.
În plus, Trump a sugerat în repetate rânduri că Ucraina „ar putea fi Rusia într-o bună zi”, subliniind dezinteresul față de menținerea suveranității ucrainene.
Diplomație versus manipulare
Potrivit lui John Lough, formarea lui Putin în KGB i-a rafinat abilitățile de manipulare și negociere. „Putin a fost antrenat în arta manipulării interlocutorilor. Este cunoscut pentru pregătirea meticuloasă și reacțiile rapide în timpul negocierilor”, a declarat el pentru CNN.
Aceste metode au fost deja folosite împotriva lui Trump, de exemplu la summitul din Helsinki din 2018, când liderul rus i-a oferit simbolic o minge de fotbal.
Kalina Jekova, profesoară asociată la UCL, explică: „Probabil era conștient de faptul că omologul său are un ego fragil, ușor de impresionat de gesturi teatrale și cadouri.”
Echipe inegale de negociere
Echipa americană este considerată nepregătită. Steve Witkoff, om de afaceri fără experiență diplomatică, a condus discuțiile, asistat de Marco Rubio și Mike Waltz, ambii fără expertiză semnificativă în relația cu Rusia. În schimb, delegația rusă a inclus diplomați veterani precum Serghei Lavrov.
Această diferență de experiență explică în parte rezultatele slabe ale negocierilor.
Riscul ca SUA să abandoneze negocierile
Semnele frustrării la Washington se acumulează. Marco Rubio a afirmat recent că SUA ar putea renunța la eforturile de mediere în „câteva zile” dacă nu apar progrese.
Jennifer Kavanagh, expertă în politici de securitate, a explicat: „(Administrația Trump) este dornică să ajungă la un acord, dar nu este dispusă să plătească un preț ridicat pentru acesta.”
În esență, stabilizarea relației cu Rusia contează mai mult pentru Trump decât viitorul Ucrainei.
Încercări repetate și eșecuri istorice
Istoria demonstrează că mai mulți președinți americani au încercat să reseteze relațiile cu Rusia, de la Bill Clinton la George W. Bush și Barack Obama. Toți au subestimat profunzimea divergențelor strategice.
Thomas Graham, expert în politica externă americană, concluzionează: „Având în vedere interesele și tradițiile Rusiei, un parteneriat strategic autentic nu a fost niciodată posibil.”
Competiția și rivalitatea, sub diverse forme, vor continua să definească relația SUA–Rusia.
Informațiile au fost sintetizate din materialele publicate de CNN și Politico.