Meteorologii anunță o răcire accentuată a vremii în aproape toată țara, însoțită de vijelii, ploi abundente și temperaturi negative în anumite regiuni.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări de fenomene meteo periculoase, pe măsură ce vremea se înrăutățește semnificativ. Începând de sâmbătă, 26 aprilie, ora 23:00, și până marți, 29 aprilie, ora 10:00, temperaturile vor coborî abrupt în majoritatea regiunilor din țară.
Specialiștii avertizează că, pe parcursul nopților, în Maramureș, Transilvania și în nordul și centrul Moldovei, se vor înregistra minime cuprinse între -3 și 2 grade Celsius. De asemenea, pe suprafețe restrânse se va produce brumă, afectând culturile agricole.
Pe 26 aprilie, între orele 10:00 și 23:00, este în vigoare un cod galben de vânt puternic. Intensificări susținute ale vântului sunt așteptate în cea mai mare parte a Moldovei, în estul și nord-estul Munteniei, precum și în nordul Dobrogei și al Crișanei, unde rafalele vor atinge 50–70 km/h, iar izolat 80 km/h.
Instabilitatea atmosferică se va accentua în Oltenia și alte regiuni. Pentru intervalul 26 aprilie, ora 10:00 – 27 aprilie, ora 10:00, ANM a emis o atenționare cod galben care vizează Banatul, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, sudul Dobrogei și zonele montane din Carpații Meridionali și Occidentali.
În aceste regiuni sunt prognozate averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de precipitații vor fi semnificative, ajungând la 20–25 l/mp și izolat chiar peste 40 l/mp.
Mai mult, un cod portocaliu de ploi abundente va fi activ în intervalul 26 aprilie, ora 14:00 – 26 aprilie, ora 23:00. Județele Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și zonele montane ale Brașovului și Prahovei se află sub avertizare. Meteorologii transmit că „în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp”, conform ANM.
Meteorologii recomandă populației să rămână informată și să ia măsuri de precauție, mai ales în zonele afectate de vreme severă, pentru a evita posibilele pagube generate de vijelii, grindină și inundații locale